Home

huisarts-pleegt-zelfmoord-euthanasie-onderzoek

Het is me wat met mijn Spaanse huisarts-je hier in Extremadura. Ik ga iedere keer weer graag bij hem op bezoek. In tegenstelling tot de meeste andere mensen. Een uurtje wachten zoals hier gebruikelijk is, maakt mij niets meer uit.

Het is wel goed zo. Ik zorg altijd wel dat ik iets te lezen bij me heb, want op die manier hoef ik het geblèr van alle andere wachtende patiënten niet in me op te nemen en hoef ik me er al helemaal niet mee te bemoeien. Mijn kwaaltjes interesseren mijn huisarts volgens mij niet echt, want hij is altijd overdreven nerveus wanneer ik weer eens langs kom. Of misschien ook juist weer wel. Ik ben dan ook de eerste en enige buitenlander in zijn – wat zal het zijn- veertigjarige huisartsen-praktijk-carrière?

Geen praatsessies

Je zult mij niet horen klagen over de zorg in dit Spaanse achterland. Alles is goed geregeld, ondanks het altijd maar weer moeten wachten. Ze hebben altijd wel een spuitje voor een of ander pijntje op voorraad, waarmee je nog net niet tegen een overdosis aanzit. Wondermiddelen die werken. Voor mij veel beter dan allerlei praatsessies, wat er – toen je een jaar of drie oud was – wel niet gebeurd moet zijn of hoe je dan wel of niet in het leven zou moeten staan. Daar doen ze hier gelukkig niet aan. Ze zouden vanuit Nederland of België ook eens even een kijkje kunnen nemen hier in hartje Spanje, want zo kan het dus ook.

In het stokoude ziekenhuisje hier in Cáceres fantaseer ik ook altijd graag over het jaren vijftig ziekenhuismeubilair, wat je in Nederland voor gruwelijk veel geld weer van de hand zou kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de jaren veertig – plaatjes van – medicijnkasten. Maar, ik dwaal weer af.

Tegenspraak

Mijn huisarts loopt tegen zijn pensioen. Het wordt tijd dat hij het er eens van gaat nemen. Ik gun het hem graag. Een huisarts hier, is er een zoals het in de jaren vijftig en zestig in Nederland was. Net als de onderwijzer, de burgemeester en de andere notabelen. Wanneer de huisarts hier zegt dat je een pot pillen helemaal leeg moet eten, dan doet iedereen dat ook. Tot de allerlaatste. Want de dokter heeft het gezegd. Mijn Spaanse Anabel heeft daar ook nog steeds een handje van. Als je geen pijn meer hebt, hoeft die doos pijnstillers toch niet helemaal leeg? En tegenspraak, daar moet je hier al helemaal niet mee aankomen.

Handen schudden

Gelukkig ben ik – hoe zwaar geïntegreerd ook – altijd nog steeds een Nederlander en hoef je bij mij niet met allerlei onzinpraatjes aan te komen. Daar moest mijn médico een paar jaar geleden wel even heel erg aan wennen. Wat een brutale vlegel! Ik heb hem gelukkig ook geleerd om elkaar constant bij elk bezoek een hand te geven. Zo doen we dat namelijk in Noord-Europa. Niet omdat ik hem Noord-Europese omgangsnormen op wilde leggen, integendeel, maar het is gewoon prettig wanneer de persoon die – bij wijze van spreken – je anus inspecteert, jou als een gelijkwaardige, en met een beetje eerbied behandeld. Zo doet even de handen schudden dus ook wonderen. Dat doet hem goed en mij ook. Ik zie het en ik voel het.

Bloedproefje

Volgens mij ben ik zijn enige patiënt die hem vraagt naar zijn saaie vakanties in Cádiz, en zijn voorkeur voor welk type wijn. Want dat hij – net als ik – van een goed glas wijn houdt, dat weet ik inmiddels wel. Ik kom hem regelmatig tegen in mijn favoriete wijnbar. Zoals hij mijn aantal wijnglazen stiekem telt, tel ik de zijne, en dat geeft wederom een goed gelijkwaardig gevoel. Ook als we elkaar soms zien denken… nóg een glas? Je hoeft zaken nu eenmaal niet altijd uit te spreken. Hoewel het bij mij altijd op de lippen ligt om hem eens te vragen wanneer hij voor het laatst zelf ook eens een bloedproefje heeft ondergaan. Maar ik doe het niet, want hij is oud en wijs genoeg. Het is een hele fijne man, en ik zal hem in de toekomst absoluut missen… mijn Spaanse médico.

Gepubliceerd in Inspanje.nl

http://inspanje.nl/cultuur/9542/mijn-spaanse-medico-column/

3 thoughts on “Mijn Spaanse médico

  1. Maar ze zijn ook wel erg gemakzuchtig met een medische behandeling.Vandaar dat wij 4 maanden geleden tijdelijk terug zijn gegaan naar Nederland.

  2. ja en de vier maanden werden er 7 maar mijn vrouw is weer helemaal hersteld en we zitten hier in Spanje weer heerlijk in de zon.Ze hadden hier in Spanje even over het hoofd gezien dat ze drie maagzweren had en niet alleen een ontstoken altvleesklier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s