Home

 9

In mijn geliefde Spaanse stadje Cáceres zijn er zo´n 1.000 barretjes en restaurantjes. Als ik er (graag) bij vertel dat er nog net geen 100.000 inwoners zijn, wil dat dus zeggen dat er één ontspan-eet-drink-roddel gelegenheid is voor bijna 100 inwoners. Wauw, is me dat wat!

Ik ben al 10 jaar van plan om ze allemaal eens te kunnen bezoeken. Maar het lukt me niet. Ik heb er de tijd ook gewoon niet voor. Van maandag tot vrijdag ben ik aan het werk, moet er altijd waanzinnig gekookt worden en heb ik een portemonnee waar ik constant de bodem in kan zien. Omdat ik de laatste jaren met deze persoonlijke drie primaire levensbehoeften heel goed om kan gaan, zijn er voor mij eigenlijk totaal geen problemen. En spullen, merken en andere materie, daar doe ik al lang niet meer aan. Dus beperk ik me over het algemeen tot fenomenale bezoekjes buiten de deur in de weekenden en tijdens de royaal aanwezige feestdagen. Doordeweeks sta ik bijna droog, een biertje daargelaten en woensdagmiddag bij de dagelijkse heerlijke warme lunch thuis een mooi glas wijn, waarna de siësta na afloop mij keer op keer – uiterst verleidelijk – de slaapkamer binnen lokt.

Spaanse cultuur

Ik denk dat ik in de afgelopen jaren nu ruim 400 horecagelegenheden in mijn stadje een bezoekje heb gebracht, waarvan een extreem percentage uiterst tevreden en vele, vele keren opnieuw. Het is fijn om te beseffen dat het een utopie is om ooit mijn droom te verwezenlijken. En dat geeft rust. Niets moet, en alles mag. De Spaanse cultuur speelt met het uiterste van je zijn. Alles is zo uitdagend en verleidelijk dat je een eigen veiligheidssysteem in je hoofd moet instaleren en activeren. Als die alarmbelletjes eenmaal gaan rinkelen en je daar mee om kunt gaan, weet je dat het goed gaat.

Nieuwe uitdaging

Het grote probleem is altijd maar weer om beslissingen te durven nemen. Tijdens de doordeweekse dagen zijn er bijna altijd weer die fijne diepgaande en interessante conversaties met mijn Spaanse Anabel over het aanstaande weekend. Ik ben er altijd voorstander van om er samen weer eens even tussenuit te gaan. Dan heb ik het alleen over het verlaten van ons wijkje heel dicht bij het centrum, waar het ook krioelt van de barretjes en restaurantjes. Zij gaat vaak voor het gemak (lekker dichtbij), en ik dus liever voor een spannende avontuurlijke nieuwe uitdaging, een klein stukje verder. Maar soms ook andersom. Keuzes binnen onze verhelderende gedachtewisselingen worden ook altijd gemaakt op het aanbod van de wijn, het eten, de tapas, de eigenaar, vrienden, kennissen, het weer of de sfeer. Maar waar we ook terecht komen, zijn we het uiteindelijk altijd eens. En zo niet, dan is er 100 meter verder altijd weer een alternatief. Of anders 200 meter, en in het ergste geval 300 meter.

Gefaald

Jammerlijk genoeg zijn er voor mij persoonlijk beduidend grote barrières om solitair in dit grote bos van horeca een keuze te maken voor onze wekelijkse Spaanse uitstapjes. Dit speciale verjaardagsweekend heb ik voor ons een verrassing willen plannen. Na dagenlang te hebben gepiekerd over waar naar toe te gaan heb ik het maar met schaamrood op de kaken opgebiecht. Ik heb gefaald, ik kom er niet uit want er zijn teveel uitdagende mogelijkheden. Met kaas- en wijnproeverijen word ik ook altijd erg zenuwachtig, want er is altijd veel te veel aanbod. Waarop zij mij direct vertelde: ‘Dat wist ik al lang cariño… daarom heb ik begin deze week alvast iets gereserveerd.’ Direct was het gedaan met mijn stress. Wat een verademing! Voor het daarop komende weekend gaan we gelukkig weer samen beslissen en ik hoop nooit meer voor dit soort griezelige dilemma’s te komen staan, want ik hou zielsveel van onze gedeelde Spaanse uitjes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s