Home

dia total los santos 006

Binnenkort is het weer zover. Todos los Santos. Allerheiligen. Nu begrijp ik dat bijna niemand meer weet wat voor soort dag dat is als je niet dagelijks met de katholieke sferen verkeerd. Hier in Spanje valt er bijna niet van weg te wandelen.

Vooruit dan maar… Eén dag per jaar staan miljoenen Spanjaarden even stil bij hun overledenen. Trouwens niet alleen de Spanjaarden, maar alle katholieken. En gaan ze en masse naar het kerkhof. De Chinese plastic-industrie vaart er wel bij. Wat een aanbod aan plastic bloemen. Met ontwerpen en kleuren die nog nooit eerder waren opgenomen in het al oude Scheppingspakket, laat staan te beleven en te observeren. Op zo’n dag zijn er meer levenden dan overledenen op het kerkhof. Stel je maar eens voor. Wat een behaaglijke drukte. Want er wordt op die dag, door de levenden meer over de kleine huishoudelijke besogne gepraat dan over hun op twee meter afstand liggende overleden familieleden.

Sinds ik me niet meer verzet tegen het feit dat ook ík er niet onderuit kom, maar er nog steeds goed pissed over ben, heb ik een paar jaar geleden samen met mijn Spaanse Anabel een afspraak gemaakt met een verzekeringsconsulente. Bij ons thuis. De enige issue die ik had in de overdaad aan verschillende soorten kisten, was of ze die ook in mijn maat hadden. Het materiaal, de vorm en het beslag hebben me nog nooit geinteresseerd. Ik heb wel gewichtigere zaken aan mijn hoofd in dit leven. Maar een kist van bijna twee meter is hier nog steeds niet echt gangbaar en voor mij iets wat me facineerd. En past zo’n kist dan nog wel in zo’n lade? Want hier liggen de uitgeleefden rijen dik, boven, onder en naast elkaar. Boven de grond. Blijkbaar is zo’n formaat kist ook hier te regelen. Maar ik heb dan ook nog nooit iets onmogelijks gehoord bij een vlot verkoopverhaal. Ja, ik doe er allemaal vrij nuchter over. Omdat het gewoon is zoals het is.

Er moest in opdracht van mij nog een closule in de polis opgenomen worden. Want die ontbrak. Dat ik mijn Spaanse provinciestadje nooit meer verlaat. Wat hebben mensen toch, dat ze er maar als vanzelfsprekendheid van uit gaan, dat je ooit weer terug moet, of zou willen, naar waar je vandaan gekomen bent. Voor mij dus geen natte blauwe klei. En ook geen vagevuur. En dat scheelt het verzekerings-agentschap toch ook weer een enkeltje duurbetaalde laadruim-vliegtuig-kosten. Dus een lade op het enige en plaatselijke kerkhof. Dan krijg je tenminste nog wat bezoek de volgende 30 jaar. Al is het maar een nazaat van mijn onder of boven liggende buurman, die eens in de zoveel tijd nog even een nat lapje over de marmeren afsluitsteen haalt. En de plastic bloemetjes om de paar jaar weer vervangt.

Na dat de handtekeningen waren gezet, kreeg de consulente met haar 25 jarige ervaring in dit soort verzekeringen, het heel even super Spaans benauwd. Net nadat ik haar vertelde, dat ik er nog niet uit was of ik uiteindelijk met mijn hoofd of met mijn voeten aan de zonkant zou willen liggen. Maar gelukkig hoefde haar eigen persoonlijke, en waarschijnlijk royale verzekering nog niet in te gaan. Het was al snel weer over. Blijkbaar mag er over van alles gepraat worden, maar niet over dit soort eufore zaken. Ik weet ook wel dat het geen gezellige gesprekstof is, maar een beetje relativeren kan toch geen kwaad? Uiteindelijk gaat het toch om een soort afkoop-hypotheekje voor een kabouter-plekje voor een lengte van 30 jaar. Want we weten allemaal dat het vroeg of laat is afgelopen. Daar mag je dan toch wel wat minimale wensen bij hebben?

Op deze, zeg maar open-dag dit jaar, gaan mijn Anabel en ik niet alleen maar om haar overleden familieleden een respectvolle groet te brengen. Maar tegelijker tijd heb ik even een moment om eens rond te neuzen wat het mooiste plekje voor mij zou kunnen zijn. En ik hoop dat het nog heel lang op zich laat wachten… mijn plek onder de zon.

http://spaansnieuws.com/een-plek-onder-de-zon/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s