Home

IMG_8508

Als een goede kennis me in het verleden verteld zou hebben dat ik ooit nog eens iets zou schrijven over bidets in Spanje, dan zou ik die persoon een goed glas wijn aangeboden hebben. Plus een ietwat lagere waardering in mijn top-vijftig-favoriete-personen. Daar denk ik nu dus anders over. Zo zie je maar. Want het barst hier van de bidets in Spanje en blijft me fascineren op één of andere manier. Juist omdat het hele land volstaat met bidets.

Nu komt de bidet van oorsprong uit Frankrijk, en er werd in het jaar 1710 al over geschreven. Bijna niemand weet, dat het woord bidet met pony rijden te maken heeft. De manier zoals je erop kunt zitten. Namelijk met je hoofd naar de muur! De houding dus. Maar dat kan natuurlijk ook met je billen naar de muur. Voor mij valt er overigens weinig te zitten met mijn hoofd naar de muur. Dat krijg je met een lengte van tegen de twee meter, daar heb ik te lange benen voor. En ze zijn tegenwoordig strak tegen de muur gemonteerd. Zelfs thuis hebben wij er twee. Eén voor mijn Spaanse Anabel, en één voor mij. Het zit hier over het algemeen standaard in een badkamer. Erg handig voor als de nood hoog was. Mijn ochtendritme is trouwens koffie, internet kranten, naar de wc en dan direct een douche. Dan ben ik er weer voor heel de dag klaar mee. Tenzij het zo rond de veertig graden is, dan zijn 3 douches per dag heel normaal. Alleen als ik wel eens een fout dingetje heb gegeten, draait mijn bidet overuren. Er zijn bidets met mengkranen en er zijn er met twee kranen. Warm en koud. Die met twee kranen, daar moet je dus met je hoofd naar de muur op gaan zitten. Als je er andersom op gaat zitten, verbrand je ene bil en wordt je andere bil tegelijkertijd gekoeld. Over de edele delen maar niet te spreken. Hier spreekt een ervaringsdeskundige van vele jaren geleden.

Het blijft vreemde gespreksstof. Zeker in een bar met wat Spanjaarden onder het genot van een wijntje met wat tapas. Maar ik kan het niet laten om het met enige regelmaat aan te kaarten. En de reacties hangen natuurlijk ook van de persoon af. Sommigen willen er niets over kwijt en anderen vertellen me verhalen, die ik niet wil weten. Maar ik heb inmiddels wel een indruk van het gebruik. Trouwens erg vreemd dat de bidet in het noorden niet veel wordt gebruikt. Een keuken moet bacterie vrij zijn, maar de eigen bilnaad, denk ik dan, laat veel te wensen over.

De bidet wordt hier dus met regelmaat gebruikt. Maar eigenlijk meer door mensen met een onregelmatige stoelgang. Of de volgende dag, na wat tapas en een glaasje teveel. Voor de rest is het ook wel meer een soort hebbeding, dan dat ie nu echt héél vaak gebruikt wordt. Wanneer ik bij mensen thuis kom, en nodig een plasje moet doen, kan ik het niet laten om even naar de bidet te kijken. En heel vaak, net zoals die van mijn Anabel, wordt de bidet gebruikt als een grote hoge porseleinen schaal, met kraan en afvoer uiteraard, waar je met alle gemak make-up tasjes, haardrogers en andere zaken in kwijt kan. En die van mij? Die kijkt me altijd steriel aan, met kraak-witte-helder-vragende-ogen. ´Wanneer kom je weer eens lekker op me zitten?´ In mijn optiek is de bidet hier een typisch Spaans welgenoegen, wat ik voor geen goud zou willen missen.

http://spaansnieuws.com/spaans-welgenoegen/

2 thoughts on “Spaans welgenoegen

  1. Het BIDET
    Sinds ik in Spanje woon is er altijd een bidet in mijn leven geweest. En van alle soorten; zelfs eens eentje met kleine douch erop!! Een pracht uitvinding. Vooral voor mijn kinderen toen ze nog klein waren. Bij ons in huis was het bidet een veilig toeverlaat voor kikkers, visjes en vooral voor een grote oude vieze bruine schildpad die er jaren in heeft gewoond. Het arme beest werd er trouw uit én ingetild door Christian, zijn baasje. Later is het gebruikt – vooral door mij – om er mijn voeten in te laten weken en daarna manicure en nagels lakken.
    Maar……….ik kan zonder hoor. Dat overleef ik best!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s