Home

IMG_6153

Je hoort er wel eens meer over. De familiebanden in de mediterrane landen zijn veel intenser zoals wij die, als noorderlingen, over het algemeen kennen. Want familie is hier nog hecht en heilig. Zoals we dat ooit zo´n 50 jaar geleden ook in de noordelijke staten terug konden vinden. En waarom? Omdat familie, buiten dat het vanzelfsprekend familie betreft, min of meer een soort sociale dienst is. De grootste sociale dienst van Spanje. Hét opvangnetwerk voor ieder lid van de familie die voor korte of langere tijd buiten de maatschappij valt. Gewoon door de meest simpele kwesties als geen werk meer hebben en het daadwerkelijk ook niet kunnen krijgen. Omdat het er gewoon niet is. Hoe kan het ook anders in dit land met ruim 5,5 miljoen werklozen. En waar denk je dat die van bestaan? Juist… van de familie.

Dat Nederlanders of Belgen een door de staat ingerichte uitkering ontvangen, wanneer ze geen werk meer hebben, dat is er hier niet bij. Ook al wordt het zachtjes aan ook daar minder. En toch altijd maar mopperen. Maar de meesten weten niet beter. Nu… ik weet het inmiddels wél. Ik ken hier vele schrijnende gevallen. Als je hier in Spanje over geen dienstverband meer beschikt, dan hangt het er vanaf hoelang je dan wel gewerkt hebt, maar meer dan een maand of drie een uitkering van net iets boven de 400 euro zal het in de meeste gevallen niet zijn. En dan houd het helemaal op. Uitgezonderd bij de familie! Dat gaat altijd door.

En iedereen maar denken: die bewoners in het zuiden zijn beduidende profiteurs. Want ik hoor het nogal eens. Maar ik weet wel beter. En fraude, corruptie en graaien, dat komt overal voor. Blader maar eens door je eigen krant. Het is hier voor velen ferm knokken om rond te komen. Om überhaupt nog wat brood op de plank te krijgen. Weinigen weten dat maar 60 % van alle werkenden in Spanje hooguit 1000 euro netto in de maand verdienen. En dan hoor ik nog ook nog wel eens dat alles hier in Spanje veel voordeliger is. Nou, dat valt ook eigenlijk wel mee. Zeker als je dat relateert aan het inkomen van de Spanjaarden. Een liter melk heeft dezelfde prijs als in het noorden. Natuurlijk zijn de huizen een stuk goedkoper, en voornamelijk op het platte land. Inderdaad… voor een buitenlander. Maar niet voor de gemiddelde Spanjaard.

Maar geen kommer en kwel, want alles draait hier rustig door rondom de familie. Anders zou dit esthetisch mooie land niet langer kunnen functioneren. De familiebanden hier zijn daadwerkelijk meer dan aangenaam. En als je er eenmaal bij hoort, zoals ik, getrouwd met mijn Spaanse Anabel, dan laten ze je ook niet meer los. En ik zou echt niet meer zonder willen. Het geeft een genoeglijk gevoel. Al is het alleen al voor de talloze, voortdurende en overweldigende familie diners. Met volle glazen en overvolle schalen. Want dat alles zijn toch wel dé kroontjes op de gevoelsbanden. Het verzacht het lot van vele Spanjaarden. Als er één volk is dat weet hoe intens er samen geleefd kan worden, dan zijn het de Iberiërs wel. En ik zal dan altijd Nederlander blijven, maar ik geloof werkelijk niet dat ik ooit nog in mijn kikkerland zou kunnen aarden. Daar ben ik te veel voor verspaanst. Hier heeft mijn lotsbestemming mij pas echt gegrepen. Om met hechte Spaanse familiebanden, dagelijks en puur, in mijn mediterrane leven te staan.

Gepubliceerd in Spanje Magazine, uitgave augustus-september 2014

One thought on “Hechte Spaanse familiebanden

 1. Ja heel triest. de situatie hier.
  Wij zelf hebben een baan maar met openstaande rekenningen.
  Maar mijn instelling is LEVEN.
  Een familielid met 2 kinderen van mijn Spaanse Mercedes heeft een inkomen van 0 euros.
  Juist daar is de familie dan of de overbuurvrouw en natuurlijk
  de voedselbank allemaal erg triest maar zij verheugen dan op elke zondag.
  Want dan maak ik lekkere maaltijden en tapas en zelf die ze nog nooit
  hebben geproeft. en dan geniet ik met tranen in mijn ogen.
  En dan ben ik gelukkig en blij dat ik in Spanje woon.
  Un abrazo muy fuerte.

  Peter en Mercedes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s