Home

IMG_7063

Afspraak is afspraak. Zo is dat er me van kinds af aan, al ingestampt. Dat is toch ook zo? Anders heet het geen afspraak. En zou je het wellicht een heel-misschien-plaatsvindend-convenant kunnen noemen. Iets waar je dus eigenlijk niets aan hebt. En langzaam aan gaat zoiets al snel richting het woord toeval.

Hier in Spanje zit je direct al in die sfeer. Er is geen touw aan vast te knopen. Het woord afspraak, oftewel Cita op zijn Spaans, heeft hier verdomd weinig betekenis. Ik heb het nu zó vaak meegemaakt. Zoiets van: in de noordelijke staten doen ze dat ook en daar gaat het goed, dus laten we het hier ook maar eens gaan proberen. Vaak komen ze op je afspraken ook helemaal niet opdagen. Of soms ook wel, maar impulsief een week later. En als je dan zegt dat de afspraak de afgelopen week was, kijken ze je met de gezegendste ogen aan, als die van een trouwe viervoeter, met een eradiatie van: ´Ik ben er nú toch?`

Het is me overkomen, dat toen ik een keer een dingetje wilde bestellen er me verteld werd, dat het dingetje er mañana zou zijn. Dat was nog helemaal in het begin van mijn Spaans wedervaren. Kom je trouw de volgende dag, en wordt er doodleuk gezegd door de medewerker, dat hij me gisteren toch had verteld dat het er mañana zou zijn? ‘Het is nú toch nog geen mañana?’ zei hij. ´Dat is morgen en niet vandaag!` Daar sta je dan. Helemaal perplex en zonder zelf ook maar enige reactie uit te kunnen brengen. Met een mond die langzaam begint open te vallen. Want nagenoeg al je hersencellen zijn op dat moment keihard aan het werk om zijn speech te proberen analyseren. En ook te vatten. Een logica van min honderdduizend. Ongemeende humor van de bovenste plank. Als je tenminste niet zwaar zit te wachten op dat wat je hebt besteld. Als ze tegenwoordig vertellen dat iets er morgen is, ga ik er vanuit dat het misschien ergens volgende week is. En mañana zal je me er nooit meer zien. Ik heb eens een keer gezegd dat ik een andere keer beter direct in noord Amerika kan bestellen. Dat gaat honderd keer sneller!

Zelfs even afbellen is er vaak niet bij. Of zoals ik het meegemaakt heb, dat er dan soms toch nog wel afgebeld wordt. Maar wel 4 uur later na de geplande afspraak. ‘Ja, met Juan… ik kom niet op de afspraak!’ Dat had ik al 3 uur lang begrepen, want er zit voor mij altijd nog wel een uurtje marge in. Want een horloge of klok hier, heeft alleen maar emotionele waarde, of eventueel wat materiële waarde, maar absoluut geen tijdswaarde.

Voor mij is het allemaal een feest, want pas héél veel later krijg je de meest prachtig verzonnen smoezen. Maar je moet er wel tégen kunnen. Als je dat niet kunt, is het altijd narigheid, met alle gevolgen van dien. Zowel voor je geestelijke, als lichamelijke gesteldheid. Bij mij werkt het dus andersom. Ik ben keer op keer razend nieuwsgierig wat er nu weer zal gaan gebeuren. Net een spannend boek, wat elke keer weer een totaal onverwachte andere wending heeft. Dus mag óók dit van mij, precies blijven zoals het is. Maar het hoeft niet echt extremer te worden. En mijn Spaanse Anabel denkt daar gelukkig óók zo over. Want Spanje blijft een geweldig land om in te leven. En het zou zomaar een héle saaie boel kunnen worden, zonder deze, altijd maar terugkerende ongewisse afspraken.

http://spaansnieuws.com/ongewisse-afspraken/

4 thoughts on “Ongewisse afspraken

 1. als het mag?
  Over tijdsbesef van die Latino’s.
  Dit speelde wel in Mexico maar uiteindelijk spreken ze daar ook – niet voor niets – Spaans.
  We zijn 10 over 9 van huis vertrokken, hebben een afspraak om half tien. Gaan nog even langs een winkeltje om een notitieblok te kopen. We dragen in dat land geen horloge meer, we hebben nog geen gsm. En omdat we wat langer moeten wachten om onze blok af te rekenen vragen we hoe laat of het is. “Negen uur!” zegt de verkoopster. “Nee, dat kan niet want het was al 10 over 9 toen we van huis gingen.” Antwoord: “Het is nog geen tien uur, dus is het negen uur!!!

 2. Een consejo zeg nooit dat je geen haast hebt om een of andere
  reparatie. Ik zit al 8 maanden te wachten om een reparatie van mijn
  tablet. dom nee zo is Spanje geen gezeur ik wacht wel tot ze me bellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s