Home

mensen op het strand

Laat ik eerst maar eens even benadrukken dat ik in mijn geweldige Iberische Spaanse decor, uitermate geniet. Dat er dan nog altijd wel eens wat dingetjes zijn, waar ik soms vraagtekens bij heb, is meer dan normaal. Vraagtekentjes bij de Spaanse cultuur, maar ook vraagtekentjes bij mijn eigen persoon. Dat had ik vroeger in het noorden ook, maar honderden keren vaker. Toen zat de Spaanse cultuur nog niet eens in mijn bovenkamer. Gelukkig heb ik vandaag de dag, bijna nergens echt moeite meer mee. Het klimaat, het eten, de sfeer en altijd maar in het nú proberen te leven, spelen daar wellicht ook een rolletje in. Maar sommige dingen blijven me fascineren. Zoals het Spaanse praat-volume bijvoorbeeld.

Wat kunnen de Spanjaarden een geluid produceren! Niet te geloven. Wat een commotie. Altijd en bijna overal. En zeker in de horeca gelegenheden. Het lijkt soms wel of het automatisch-aanpassende-ingebouwde-volumeknopje in de hersenen, totaal kapot gemuteerd is. Niet voor niets dat de Spanjaarden, na de Japanners, de meest luidruchtigsten ter wereld zijn. Als je in de buurt van een bar wandelt en nog net niet naar binnen kunt kijken, lijkt het wel of de bar stampend vol zit. En wat blijkt? Wanneer het moment daar is, en je naar binnen kúnt koekeloeren, er maar 3 personen aanwezig zijn! Je zou hier echt moeten wonen om dat te kunnen beamen.

Het mysterieuze hier is ook, dat de meeste Spanjaarden helemaal niet naar elkaar kunnen luisteren. Heb je iets te vertellen, dan komt dat pas echt over, als je het eruit schreeuwt. Althans, daar lijkt het op. In het begin kreeg ik er nog wel eens hoofdpijn van. Niet van de sfeer, want die is altijd top. Maar van de decibellen. Spanjaarden zijn alleen overdreven stilletjes als er gegeten, of geroddeld wordt. Of tijdens de siësta. De boeren, de buikwinden en het gesnurk daargelaten. Maar ja…daar hoef je geen Spanjaard voor te zijn. Dat overkomt ons allemaal.

Dat roddelen, kan je vaak op 200 meter afstand al zien. De kruinen heel dicht bij elkaar en nagenoeg geen geluidsniveau. Dat gesmoes gaat dus ook door, kletsend over iemand, die op hetzelfde moment misschien wel in Australië zit.

Het fraaie is ook, de talloze politieke discussies op de TV. Het liefst een rij van 8 of 9 ´zogenaamde` deskundigen aan één kant van een grote tafel, die op een gegeven moment allemaal tegelijk converseren. En plots is er niemand meer, die naar iemand luistert. En dan gaat het volume omhoog. Het converseren, gaat over in rauzen. Met nóg meer volume. En de discussieleider die het allemaal in de hand zou moeten houden, doet nét zo hard mee. In de noordelijke landen, zou je met een dergelijke betrekking in dit soort media, een forse berisping krijgen. De volgende dag staan de kranten weer vol. Ik vraag me soms wel eens af wat voor soort opvoeding deze ´deskundologen` hebben genoten. Was er dan nooit een lieve moeder of tante in de buurt, die met een geliefkoosde glimlach vol zoete ogen, en zonder wat te hoeven zeggen, haar wijsvinger stilletjes en excessief voor haar lippen hield? Blijkbaar niet.

Ach, het zijn maar kleine wetenswaardigheden. Maar ze vallen me nog steeds op. Hoewel ik me er tegenwoordig zelf op betrap, dat ik na het nuttigen van een paar wijntjes met een paar tapas in een volle bar vol Spanjaarden, wanneer ik de kans krijg, net zo hard mee sta te blèren. Want waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. Het is niet anders. Blijkbaar een razend snelle vorm van evolueren, en dus ook assimileren. En ondanks het geschreeuw, geeft me dat een goed gevoel. Dus stilletjes aan, behoor ik tegenwoordig óók bij ditzelfde stelletje kabaalmakers.

http://spaansnieuws.com/stelletje-kabaalmakers/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s