Home

Koning Juan-Carlos 8

Het nieuws is er nog maar net. Koning Juan Carlos gaat zijn ontvangstruimten verlaten. Waarom ook niet? Zijn paleis moet nu wel vol zijn. Met foto’s van en met alle wereldleiders, prominenten en topatleten. Geen plekje meer aan de muur. Ook een olifantenkop als trofee is al snel anderhalve vierkante meter. Hij is al een flink tijdje pensioengerechtigd en is al even over de datum, zoals ik dat volgens kennissen hier en daar verneem. Zou er nog een vertrekpremie aan vast zitten? In ieder geval wel een genoeglijk afscheidsfeestje, lijkt me.

Ja, en wat moet ik er van denken? Nou, eigenlijk niet zoveel. Voor mij is het observeren veel interessanter dan juist hier een mening over te hebben. Want als je er een mening over hebt dan blijft dat je maar achtervolgen. Want de één is voor, en de ander is tegen het Spaanse koningshuis. En sinds ik hier in Spanje woon heb ik absoluut geen zin meer in moeilijk gedoe. Dat gaat me trouwens erg goed af. Niets meer te hoeven verdedigen… met het vingertje omhoog. En alles wat je zegt moet je onthouden. Ontstellende conversaties. En zeker 7 van de 10 keer sla je de plank helemaal mis. Dan kom je met iemand aan de praat die wél verstand van zaken heeft. Dus observeer ik liever iemand in een eenzijdig diepgaande conversatie tegenover mij in deze kwestie, dan dat ik in discussie zal gaan. Ik ben er inmiddels erg goed in geworden. Spanjaarden zijn blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen. En ik ben een geduldig luisteraar. En ondertussen vraag ik me af waarom hij of zij juist een Rioja heeft besteld en niet een wijntje uit Extremadura. Waarom eten ze díe tapa wel en de andere niet. Ik kijk naar de trouwring, het stijf gestreken merkshirt, de nagels, de broek of de jurk en de schoenen. En hoe heftiger de parfum, hoe driftiger het karakter over het algemeen.

Met enige regelmatig kijk ik ze diep in de ogen, trek hier en daar een wenkbrauw omhoog, en knik om de zoveel tijd. En ik hoef af en toe maar één Spaans woord uit te spreken en het betoog gaat direct die kant op. Tegelijkertijd geniet ik met volle teugen. Blijkbaar ben je als uitheemse jan-boeren-lul veel interessanter, dan de getalenteerde hartchirurg een metertje verderop aan de bar. En als even later de talentvolle hartchirurg zich ook nog even komt bemoeien met het verhaal over de Spaanse dynastie van mijn gesprekspartner, en eigenlijk alleen maar mij aankijkt, dan voel ik een groeiend wolkje onder mijn voeten ontstaan. Met een gouden kransje zwevend boven mijn hoofd. In ieder geval heeft de wisseling van het Spaanse vorstengeslacht dus wel gevolgen voor al mijn aanstaande irreguliere bezoeken aan de bar, deze maand.

Een jaar of wat geleden kocht ik een poster, met de portretten van alle potentaten uit het verleden van Katholiek Spanje. Op loopafstand van de laatste rustplaat van Felipe II. In de buurt van Madrid. Wie kent hem niet? Het zogenaamde boefje van toen. Voor de noorderlingen althans, want hier kan hij niet meer stuk: de Spaanse koning der koningen. Ik weet niet meer wie het geschreven heeft: ´Jammer dat de 80-jarige oorlog niet is gewonnen door de Spanjaarden, anders was de keuken in de Nederlanden er een stuk beter op geweest.` Kijk, daar heb je een punt. Daar zit wat in.

Die poster begint met landsvorst Pelayo uit het jaar 700 zoveel, en gaat door tot en met de aftredende majesteit Juan Carlos. Mijn Spaanse Anabel begreep er niets van. ´Wat moet je daar nu weer mee?` vroeg ze. ´Nog een beetje meer integreren` zei ik lachend. 135 exemplaren beleidsmakers en uitvoerders. Zo zal ik ze maar noemen. Want mijn prudentie is niet zo van belang. En als één na laatste, Franco op de poster. Een voormalige goede kennis van Juan Carlos.

Jammer dat mijn poster nu gedateerd is. Want de nieuwe koning Felipe VI staat er niet op. Ik heb in ieder geval al wel afgesproken om op 18 juni tijdens de inauguratie van Felipe VI, met de getalenteerde hartchirurg in de bar een speciaal glaasje te heffen. Niet zo zeer op het Spaanse koningshuis, maar meer op het leven in het algemeen. Een grandioze brandy (reserva) van een gerespecteerd huis: Duque de Alba, oftewel… de hertog van Alva. Salud!

http://spaansnieuws.com/adios-dynast-juan-carlos/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s