Home

IMG_3128

Dit weekend is het weer zover. Ons jaarlijks uitstapje naar de kust. Voor mijn Spaanse Anabel en mij even naar de ´andere` wereld van Spanje. Want waar wij wonen hebben we geen kust, en dus ook geen zee en geen strand. Wel heel veel stenen. Vrijdag wordt er hier weer eens niet gewerkt, in Cáceres. En ik moet keer op keer mijn Spaanse Anabel consulteren. Wat nu weer? Waar hebben we dit nú weer aan te danken? Ik heb wel eens becijferd dat we hier in Spanje zeker 20 extra vakantiedagen hebben. In vergelijking met Nederland of België.

Vrijdag is het hier Feria. Een feest-weekend in ons provinciestadje Cáceres. Zoals dat overal in Spanje op een bepaald tijdsstip plaats vindt. En alles ligt plat. En waarom? Joost mag het weten. Gewoon… omdat het Feria is! Het mooie hier ook is, dat als een feestdag in het weekend valt, er altijd een vrijdag of een maandag bijgeplakt wordt. Want een feestdag in het weekend, dat kan natuurlijk niet. Want dan zijn we al vrij. En dat is geen écht feestgevoel. Dus moet er altijd een dag bij. Niet verkeerd. Dat zijn nog eens eersteklas intellectuele decisies. Goed voor de economie. Uitgeven en genieten tot je er bij neer valt.

Ik heb een haat-liefde verhouding met de kust. Want je komt altijd weer versleten thuis. Van al het uit-eten gaan. Vis, vis, vis en nog véél meer zee-dingetjes. Gigantisch gewoon! Als we daar zijn, voor mij even geen Pata Negra, Chorizo of lekkere kaas. Dat eet ik al meer dan genoeg. Dat scheelt ook weer wat cholesterol pilletjes. Hoewel ik dat voor het geld niet hoef te laten. Ze kosten me maar 0,0126 euro per pil.

Mijn Anabel vindt het heerlijk om op een berg zand te zitten, onder een parasol. Met een oneindig groots blauw uitzicht, waar ik direct hallucinaties van zou kunnen krijgen. Met een gigantisch uiteenlopend aanbod van billen, borsten en weet ik veel al wat niet meer, van alles wat er voorbij kuiert. Ik heb er helemaal niets mee! Maar we hebben een geweldig compromis. Anabel doet haar dingetjes onder of naast de parasol, met crèmepjes, de dames tijdschriften en haar E-book, waarbij je ook nog eens een vermogen neer moet tellen voor een speciale zonnebril, om met zóveel zon, ook maar iets te kunnen lezen. En ik zit op loopafstand op het terras. Met een écht boek. Dit keer van Herman Koch: Geachte heer M. Ik kan niet wachten. En ik hoef mijn oogleden maar omhoog te gooien en er staat weer wat klaar. Van een wijntje met een tapa. Want het zijn rappe jongens in het zuiden. En af en toe ga ik eens even informeren, of het voor Anabel al geen tijd is om te gaan lunchen. Want ik krijg constant een natte bek van al het lekkers wat er voorbij gesjouwd wordt op het terras. In wezen huur je die tafel gewoon. Alles draait er voor iedereen om het eten. Voor de rest valt er dan ook helemaal niets te doen. Behalve om onder of rond een parasol te hangen.

We gaan altijd naar een dorpje in het zuiden, vlak bij Portugal. Alleen maar Spanjaarden. Want om één of andere reden geniet ik minder als er teveel buitenlanders in mijn omgeving zijn. Probeer dat maar eens een Spanjaard bij te brengen. Die begrijpen daar niets van. Want ik ben zelf óók een buitenlander. Ik kan er ook niets aan doen. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Het zal wel te maken hebben met het feit dat ik buitenlanders-loos, in the-middle-of-nowhere, hartje Spanje woon.

Donderdag rijden we rond 4 uur in de middag weg, om rond 9 uur in de avond aan te komen. Nog net een uurtje om op te frissen, en dan heerlijk aan tafel. Dat lokkertje werkt altijd. Dat snapt ze héél goed, mijn Anabel. In mijn hoofd heb ik dan altijd al mijn top-3 eigen samengestelde menukaart gegraveerd. En altijd maar hopen op een dingetje of een zee-beestje, wat ik nog nooit heb geproefd. Dat lijstje slinkt alsmaar. Maar dat maakt ook niet uit, want alles is zó vers dat je het gevoel hebt, dat ze met de visserspakken nog aan, in de keuken staan. Een weekendje kust. En rust. Op z´n Spaans.

http://spaansnieuws.com/weekendje-spaanse-kust/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s