Home

IMG_6306

Klinkklare onzin, zou je zo denken. En trouwens, wat een onderwerp. Daar gaan we weer. Cliché praatjes. Spanje = tapas + wijn + zon + flamenco + paella + stierenvechten + siësta. Dat kennen we nu wel. Zit er nu niets anders in mijn hoofd dan om het over siësta te hebben? Nee, nu niet. Want van horen zeggen is totaal iets anders, dan het dagelijks te beleven. Ik ben namelijk verslaafd aan de siësta. Mijn siësta. Ik kan niet meer zonder. En ik ben inmiddels zó ver, dat ik er nooit meer van af wil, en het waarschijnlijk ook nooit meer kan.

De siësta geeft mijn leven voedingsbodem. Voedingsbodem? Nee, ik heb niets gerookt, en ook niet gedronken en mijn geestelijke gesteldheid is pico bello. En ach, die twee woordjes Italiaans… wat maakt het uit. Gelijksoortige cultuur.  Die voedingsbodem zit hem in het feit dat je namelijk twee dagen in één dag hebt. En dat geeft geestkracht. Twee keer per dag heerlijk naar bed, en twee keer per dag heerlijk weer opstaan. Vandaar dat ik het ook heb over levensverlengende siësta. Gevoelsmatig dan. Want een rekensommetje is niet afdoend. Maar in wezen is het natuurlijk gewoon een soort persoonlijke I-love-to-live-well marketing. En niet eens zoveel anders als de verzekeraars en de banken, je dingen willen doen geloven. En aan willen smeren. Mooie praatjes. Verkopen maar. Het geeft mij in ieder geval een goed gevoel, om in mijn eigen praatjes te geloven. En of het dan onzin is, dat maakt niet uit. Feeling-good is gewoon lekker. Feit is toch óók, dat de Spanjaarden gemiddeld flink wat ouder worden, dan de stervelingen uit het noorden. En waar dat dan door komt, daar heb ik zo wel mijn ideeën over, maar van mijn kant geen hypothetische verklaringen. En dat is maar beter ook. Stel je eens voor, dat je zou weten van het hoe en waarom. Dan valt er niets meer te genieten. En ben je alleen nog maar bezig met het omzeilen van alle risico’s.

Ik ga in ieder geval twee keer per dag met een volle buik naar bed. En er is niets lekkerder´s, om zo in slaap te vallen. Wat een behagen. En tegen elke Nederlandse, of Belgische professor, die zegt dat zoiets ongezond is, zou ik graag willen zeggen: kijk eens even naar de statistiekjes van zuid Europa. En kijk eens even naar je eigen leven. Met je schijnbare mooie vlinderstrik colleges geven over de zogenaamde zaken met cijfertjes en diagrammetjes, waar je zelf hoogstwaarschijnlijk, persoonlijk niets vanaf weet. En héél de dag maar billetjes kijken. Van alle studentes. Met een vrouw thuis, die dagelijks de boterhammetjes smeert. Dat lijkt me ook niet echt gezond. Denk ik.

Mijn Spaanse Anabel daarentegen, die heeft niet zoveel op met de siësta. Die heeft altijd nog wel iets te doen. Juist op de tijd dat de hele wereld hier even een slaapje doet. Tenzij in het weekend. Wanneer een steeds maar weer terugkerende stevige lunch met een paar glazen wijn, gezamenlijk een klein aanslagje plegen. En die paar idioten hier, die een aantal jaar geleden de siësta af wilden schaffen, die hebben direct lik op stuk gekregen. Met bijna 47 miljoen Spanjaarden als tegenstanders, inclusief mijzelf als allochtoon. Dat plannetje was snel gesmoord. Want van mij krijgt de levensverlengende siësta, het eeuwige leven.

http://spaansnieuws.com/levensverlengende-siesta/

2 thoughts on “Levensverlengende siësta

  1. Ik denk ook dat het heel gezond is. En toch ook omdat je hier in zuidelijk Europa woont. Die hitte overdag….. Daar ga je van plat.
    In noordelijk Europa moet je zeker in de winter maar ook in de zomer al het daglicht wat je krijgt benutten. Ook voor de gezondheid als je in s
    Scandinavie zo weinig daglicht krijgt. Waarom heel Europa hetzelfde? Ik zie niet in waarom. Juist door internet hoeft dat niet. We zetten de hele wereld toch ook niet op hetzelfde slaapritme. Lijkt me prima zo ! Jeannette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s