Home

IMG_6305

Kijk, dat is nu inburgeren. Dat ik er dan ook weleens twee hele grote wattenstaafjes bij vraag, dat begrijpen ze hier niet altijd. Ik wel, en ik kan het maar niet laten. Met een zwaar geforceerde, en nog maar net binnengehouden, maar wel op het randje van een uitbarstende rode kop van de lach, wandel ik de slagerij dan weer uit. Waarna ik me even moet ontladen. Een moment van gieren en brullen. De meelijwekkende carnicero beduusd achterlatend. Maar wel een top slager. En ik maak er dan wel grapjes over, toch kom ik er altijd weer terug.

Ik eet precies zoals de meeste Spanjaarden. Want ik ben gek op hun eten en op hun koken. Inmiddels ook mijn eten en mijn koken. En dus ook van-uit-eten gaan. Want dat zit hier in de genen. Ik consumeer van alles. Vlees, vis en vegetarisch. En, ik ga zelfs nog verder dan de gemiddelde Spanjaard. Met angst en beven wachten mijn tong, mijn gehemelte met tanden, kiezen, mijn slokdarm en mijn maag, op wat er nu weer komen gaat. Maar mijn smaakpapillen samen met de inhoud van mijn hersenpan, denken daar toch anders over. En die hebben het nu eenmaal voor het zeggen. En ik geef ze geen ongelijk.

Nieren, lever, tong, varkensoren, varkenswangen, varkenshuid met zwoerd, bloedworst, zwezerik en noem het maar op. Jakkes… ik zie de gezichten al. Vol verborgen rimpels die nu geforceerd tevoorschijn komen. En zeker met een ontbijtje in de ochtend. Ik moet natuurlijk wel wat te vertellen hebben. Nu, dat heb ik dan ook. Deze kost ondervond ik jaren geleden ook wel anders. Maar, inmiddels ben ik er gek op. Het is trouwens ook maar goed dat alles hier Katholiek is, en niet van een andere religie. Anders had ik hier een ferm probleem. En mijn Spaanse Anabel, die eet lekker mee. Niemand kan mij kan vertellen dat ik een cultuurbarbaar ben. Ik ben blijkbaar mijn niet Spaanse jaren aan het inhalen.

Het leuke van mijn Anabel is dat ze eigenlijk een soort luxe paardje was. En nog steeds is. Mijn Anabel groeide op met haar ouders, maar ook met oma en opa in huis. Nooit wat in de keuken hoeven doen en altijd fameus eten op tafel. Want Spaanse oma´s hier, die kunnen eten bereiden. En de opa´s, die hangen onderuit met het zoveelste laatste glaasje wijn en raken over het eten maar niet uitgepraat. Tot ze in hun stoel in slaap vallen. Daar ben ik nu wel achter. Maar gelukkig is mijn kookvirus uitgespreid. Tegenwoordig moet ik mijn Anabel wel eens een beetje afremmen. Dan is ze met drie gerechten tegelijk bezig. Ze gebruikt het dierbaarste materiële wat ik bezit: mijn vlijmscherpe Zwitserse messen-set. Nu jaren alweer… onze Zwitserse messen-set. Daar kan geen smartphone tegenop. En oh wee, als die de afwasmachine ingaan. Dan volgt er billenkoek. Gelukkig is er niets verkeerd met een beetje billenkoek op zijn tijd. Dus is er met enige regelmaat wel eens een superklein Zwitsers aardappelschilmesje verdwaald in onze afwasmachine. Heerlijk.

Ik snap de meeste Nederlanders en Belgen eigenlijk niet. Sta eens open voor andere dingen, of je hier nu woont of hier op vakantie gaat. Want dat ontbreekt er bij vele expats. Er is niets mis met je eigen beschaving, maar een beetje openstaan voor een andere cultuur verrijkt alles alleen maar. En of je dan iets niet lekker vind, dat maakt niet uit. Proberen kan geen kwaad.  De Indische cultuur heeft ons, Germanisten ook van alles goeds bijgebracht. Maar om de halve wereld rond te reizen met een pot pindakaas en een pak hagelslag, daar krijg ik acuut hoofdpijn van. Want het gebeurt. Gelukkig ben ik op een leeftijd gekomen om nooit meer het betweterige vingertje op te willen, en hoeven steken. Iedereen eet maar waar die trek in heeft. Het is goed, maar ík eet straks als tapa: orejas (varkensoren) en salsa picante Extremeña. En zo is het maar net. Eet smakelijk.

http://spaansnieuws.com/624-gram-varkensoren/

3 thoughts on “624 gram varkensoren

  1. Mooi verhaal, PJ! Afgelopen zondag heb ik weer eens de callos madrileños die we als tapa bij de witte wijn kregen voorgeschoteld versmaad, en dit houd ik alweer zo’n 30 jaar vol. Goed te zien dat er een landgenoot is die er anders over denkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s