Home

IMG_5736

Ik zou natuurlijk met Spaanse bruiloft kunnen beginnen, maar dan zit je direct in de sfeer van Toscaanse bruiloft. En dat is toch echt in een ander land. Niets mis mee, maar toch wel héél differente. Nog steeds trouwen we wat af. Overal, dag in, dag uit. Maar hier in Spanje het liefst op zaterdag, want de gasten komen uit gans het land. En Spanjaarden verbinden zich het liefst in een oud kasteel.

Hoe meer zieltjes, hoe meer vreugd. Qua aantal gasten dan. En voor de echtelieden. Want zodra de uitnodiging in de bus valt is de perceptie dito als een factuur. Betalen maar. Voor echtparen tussen de 250 en 300 euro. En voor oude zielige alleenstaande tantes iets minder, maar je komt er niet onderuit. Ook al ben je bijna honderd. Ik heb het zelfs meegemaakt dat het nummer van de bankrekening al in de uitnodiging stond. Kassa! En als je dan bedenkt dat er zo´n 300 gasten uitgenodigd kunnen worden, dan krijgt het meest simpele rekenmachientje een rode kleur. Alles betaald en nog twee weken huwelijksreis, naar welk oord je maar wilt, afhankelijk van het aantal gasten. En met een genoeglijk veelkleurig bloemstukje of een kolderig dingetje voor aan de muur, daar hoef je hier niet mee aan te komen. Zo werkt dat hier nu eenmaal niet.

Ik heb er nu al meerdere beleefd, incluis die met mijn eigen Spaanse Anabel, en het blijft fascinerend. Iedereen is tot in de kleinste details opgemaakt en aangekleed. Nu ben ik niet zo´n maat-pakken-man, maar ook ik kon er niet onderuit. Ik heb er nu twee hangen. Piedro del Hierro, de Spaanse designer. Met excellente manchetknopen en glimmende zwarte gelakte schoenen. Het meest vreemde zijn nog wel de mannen-knie-panty’s die daar bij horen. Het woord lingerie gaat te ver, maar het komt toch aardig in de buurt.

Tijdens zo´n bruiloft is iedereen zó extreem gekleed en uitgedost, dat het niet eens op zou vallen als je bij wijze van spreken met Antonio Banderas een praatje maakt en later denkt ´waar ken ik hém ook al weer van?` Een soort rich and famous gevoel. Met zeker 20 strekkende meter aan naaldhakken. Een week voor mijn eigen Spaanse bruiloft ben ik nog speciaal een dozijn eieren wezen brengen bij het, sinds 1614 bestaande klooster Santa Clara, in het stokoude gedeelte van ons stadje Cáceres. Want ook ik ben tegenwoordig erg van de traditie. Alles wil ik weten en met alles wil ik meedoen. De eieren gingen door een soort doorschuifluik. Want de nonnetjes mag je niet zien. Dat gaat al eeuwen zo. Ze bereiden daar weer zoetigheid mee en slijten dat dan later weer. Zodra je doosje naar binnen is gaat de hele communiteit bidden voor goed weer tijdens je bruiloft. Geen wonder dat het al tijdperken goed gaat. In de zomer is het hier áltijd goed weer.

En mét of zonder Katholieke kerk gaat iedereen na de ceremonie al vrij snel aan tafel. Om je letterlijk vol te schranzen. Ik weet niet hoeveel gangen, en ik weet niet hoeveel wijnen, en ik weet niet voor hoelang. De Romeinen van toen hebben dat er hier toch maar goed ingebracht. Het is er nóóit meer uitgegaan. En gelukkig hou ik heel veel van cultuur. Na alles en nog veel meer, wordt er ook nog gedanst. Met wéér een tafel vol versnaperingen. En een full bar zoals dat heet. Alles is te krijgen. Stropdassen hangen tot net boven de knie en zeker drie strekkende meter aan naaldhakken zijn verdwenen. Dat krijg je met antieke granieten vloeren in oude kastelen. Overjarige en belegen tantes staan je aan te kijken alsof het gras twee kontjes hoog is, en gelukkig krijg je plots het gevoel dat het nu wel genoeg geweest is. De hoogste tijd om weer naar huis te gaan. Maar dat mag dan ook wel na zeker 8 uur aan tafel. In juni heb ik er weer één. En de dag erna doe ik niets, maar dan ook helemaal niets. Maar ik kan je zeggen: geen bruiloft zoals een bruiloft op z´n Spaans.

http://spaansnieuws.com/bruiloft-op-zn-spaans/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s