Home

IMG_5329

Het liefst zou ik natuurlijk over mijn eigen moeder schrijven. Want zij is de allerliefste moeder van de hele wereld. Maar dat moet dan maar eens in een niet Spaans gerelateerd medium. Ik wil het graag even hebben over mijn Spaanse schoonmoeder. En dat ik ooit nog eens een Spaanse schoonmoeder zou krijgen, dat had ik nooit durven dromen. Een schoonmoeder zit altijd in het pakket als je, zoals ik, de meest geweldige Spaanse vrouw trouwt. En als er geen schoonmoeder bijzit, dan is er altijd nog wel een berg be-schoon-moederende familie. Daar kan je hier in Spanje niets aan veranderen.

Toen ik Anabel nog maar net leerde kennen speelde het al door mijn hoofd. Toen had ik al een vaag vermoeden. Zo´n geweldige vrouw, daar moet een uitermate bijzondere schoonmoeder aan vast kleven. En inderdaad. In het begin was het wel even een verbijstering. Voor iedereen. Niet alleen voor mijn schoonmoeder, maar ook voor de rest van mijn Spaanse familie. Want familiebanden zijn in Spanje nog sterker dan de beste autobanden. Wat moet je met een Nederlander? Is er niet een leuke deugddoende Spanjaard in de buurt? Dan is hij ook nog een halve meter langer, met blond haar en blauwe ogen. Mijn Anabel is nog net geen één meter vijftig en ik ben bijna twee meter. Maar net als in alle reële sprookjes… de échte liefde overwint alles.

Gezegender wijs is mijn schoonmoeder een schat van een vrouw. Ik had me niet beter kunnen wensen. Ze is al 8 jaar met pensioen, maar leeft een leven alsof ze achttien is. Soms gaat ze rond middernacht nog met haar vriend uit dansen. Ze heeft de meest benauwde ziektes overleefd en pakt elke dag alsof het haar laatste is. Een berensterke en routineuze vrouw. Mijn schoonmoeder heet Conchita. Maar dat is haar roepnaam. Het moment dat ik hoorde wat haar echte voornaam was, tijdens een lunch, schoot ik zó in de lach dat ik me dusdanig verslikte en eerst een halve fles water naar binnen moest werken. María de la Concepción. Oftewel, Maria van de Conceptie. Het zal maar in je paspoort staan. Maar er zijn wel meer van die merkwaardige voornamen hier.

Conchita gaat nog wekelijks naar haar Flamenco danslessen, de gym, zet zich vrijwillig in voor bestrijdingen van dit en dat, en maakt van Spaanse dakpannen de meest merkwaardige knutsel-ophang-huisjes. Voor Spaanse begrippen is ze heel tolerant en liberaal. We praten veel, maar niet over politiek, corruptie en sport. Gelukkig hebben we daar dan ook geen raakvlakken. Ze houdt van een dagelijks goed glas wijn en in de weekenden apprecieert ze met enige regelmaat ook nog een lekkere en frisse gin-tonic. Ze is Katholiek, maar kan die knop net zo makkelijk een tijdje omzetten, als het haar even wel of niet uitkomt. Heerlijk om zó in het leven te staan. En zoals zo vele Spaanse moeders en schoonmoeders, is de keuken haar heilig domein. Ze kan koken alsof haar leven er vanaf hangt. De heerlijkste gerechten heb ik de laatste jaren, niet alleen voorbij zien komen, maar dus ook geproefd. Met vaak het gebruikelijk einde, van ik wil nog wel, maar ik kan niet meer.  En altijd weer gedoseerd met haar meest fameuze ingrediënt… amor!

Dé daadwerkelijk gepassioneerde Spaanse schoonmoeder maakt spontaan je lievelingsgerecht, wanneer je werkelijk hopeloos door een flinke griep geveld, een aantal dagen onder de lakens door moet brengen. En waarom? Niet omdat het wordt gevraagd, niet omdat het moet… maar uit pure toewijding. Het geluk dat ze in haar eigen dochter ziet en zichzelf waarschijnlijk herkent in haar jongere jaren. En dat er dan een lange Nederlandse schoonzoon aanhangt, die héél veel om haar dochter geeft, en op de meest ongebruikelijke momenten plots een bos échte bloemen tevoorschijn tovert, dan kan je niet meer stuk. En zij kan voor mij ook niet meer stuk. Wat een heerlijke, effectieve, zuivere, authentieke en fantastische vrouw. En qua vrouwen zijn er nu dus vier kanjers in mijn leven. Mijn moeder, mijn bijna zeventien jarige dochter Mette, mijn eigen Anabel en sinds een aantal jaar alweer, mijn existente Spaanse schoonmoeder. Ja, ik heb het daadwerkelijk goed getroffen.

http://spaansnieuws.com/spaanse-schoonmoeder/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s